Important Questions about Gandhiji

Important Questions about Gandhiji

Important Questions about Gandhiji :

Important Questions about Gandhiji

From Indian History modern history is most frequently asked in all the exams & in Modern Indian History most important person was Mahatama Gandhi. So aspirants of exams like UPSC , SSC , Banking , RRB etc must read about Gandhiji.

We are sharing Important Questions about Gandhiji :

  1. When & where was Mohandas Karamchand Gandhi born ?
    Ans. October 2, 1869, Porbandar

  2. When & where did Gandhiji experimented first Satyagraha?
    Ans. South Africa in September , 1906 to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval

  3. When & where was Gandhiji first imprisoned ?
    Ans. 1908 at Johannesberg in South Africa

4.At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
Ans. Ahmedabad

5.In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Ans. Peter Marits Burg Railway Station , SouthAfrica

6.When did Gandhiji started Tolstoy Farm ?
Ans. 1910 (in South Africa)

7.Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Ans. Durban , South Africa

8.What is the name of weekly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Ans.: Indian opinion (1904)

9.The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
Ans. John Ruskin

10.When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Ans. 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas

11.Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Ans. Answer: Champaran in 1917 for the right of Indigo workers

12.Where was Gandhiji’s first fast ?
Ans. In Ahmedabad (Gandhiji’s second satyagraha in India)

13.Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Ans. Kheda satyagraha

14.Which caused Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Ans. Jallianwalabagh Massacre (1919)

15.Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Ans. Mahatma Gandhi

  1. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
    Ans. Congress session at Belgaum in 1924

  2. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
    Ans. Mahatma Gandhi

18.Where is Wardha Ashram situated?
Ans. In Maharashtra

  1. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
    Ans. 1933

  2. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj’ ?
    Ans. In the year 1908

  3. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as ?
    Ans. Patriot

  4. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
    Ans. Winston Churchill

  5. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
    Ans. Mahatma Gandhi

24.Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Ans. Rabindranath Tagore

25.Who is political guru of Gandhiji ?
Ans. Gopal Krishna Gokhale

26.Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Ans. Leo Tolstoy

27.The period which is considered as ‘Gandhian Era’ in Indian Independence struggle ?
Ans. 1915 – 1948

28.Who founded Satyagrah Sabha ?
Ans. Mahatma Gandhi

29.Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Ans. Pyarelal

30.Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Ans. Motilal Nehru

31.When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
Ans. March 5, 1931

32.On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
Ans. Ahmedabad Prison

33.What was called as ‘Post Dated Cheque’ by Gandhiji ?
Ans. Cripps’s Mission (1942)

34.Who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak’ ?
Ans. Mahatma Gandhi

35.What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Ans. Satya na prayogo

36.In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Ans. Gujarati

37.Who translated Gandhi’s autobiography into English ?
Ans. Mahadev Desai

38.What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography ?
Ans. 1869 – 1921

39.When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Ans. 1927 (in Navajeevan)

40.What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Ans. Madeleine Slade

41.Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
Ans. Ahimsa & Truth

42.When was Gandhiji assassinated?
Ans. 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse

  1. Who is known as
    Frontier Gandhi : Ghaffar Khan
    Bihari Gandhi : Dr. Rajendra Prasad
    Modern Gandhi : Baba Amte
    Sri Lankan Gandhi : A.T. Ariyaratne
    American Gandhi : Martin Luther King
    Burmese Gandhi : General Aung San
    African Gandhi : Kenneth Kaunda
    South African Gandhi ?: Nelson Mandela
    Kenya Gandhi : Jomo Kenyatta
    Indonesian Gandhi : Ahmed Sukarno

  2. Who wrote the book “The words of Gandhi” ?
    Ans. Mahatma Gandhi

Other Books written by Gandhiji :
“The Essential Gandhi” , “The Wit and Wisdom of Gandhi” ,”The Penguin Gandhi reader”, “Gandhi on Islam”, “The Bhagavad Gita According to Gandhi”, “The book of Gandhi wisdom”, “Hind swaraj and other writings”, “The Way to God”, “For Pacifists”

  1. Who is the writer of “Gandhi on Non-Violence” ?
    Ans. Thomas Merton

  2. “The Life Of Mahatma Gandhi” is written by?
    Ans. Louis Fischer

  3. Who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
    Ans.Joseph Lelyveld

48.Who called gandhiji father of nation?
Ans.Subash Chandra Bose

To Download Important Questions about Gandhiji pdf :click here